kosten levensonderhoud Bonaire

Wil je gaan verhuizen naar Bonaire, misschien hebben andere goede tips of heb je zelf vragen ...

Moderators: Chris, Thomas

kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor herrieman » 18 nov 2008, 13:16

Hallo allemaal,

Mijn gezien (man, vrouw, kind van 3) heeft de mogelijkheid gekregen om naar Bonaire te verhuizen. Graag zouden wij van bewoners van het eiland hun mening over de kosten van normaal levensonderhoud vernemen (betere ervaringsdeskundigen zijn er tenslotte niet). Zelf hebben wij nog niet echt een algemeen beeld over de kosten van levensonderhoud.

Let wel: het is niet onze intentie om naar Bonaire te verhuizen en eens lekker rijk te worden. Het is vooral de levenswijze en het klimaat dat ons aanspreekt. Handig is wel dat je een normaal/goed leven hebt en wat financiële reserve kunt opbouwen. Het leven van een gezin met een peuter kent nu eenmaal meer (finaciële) voorwaarden dan het leven van een vrijgezel.

Mijn salaris zal ongeveer 6.000 NAF bedragen (waarschijnlijk iets daar boven). Daarnaast is het de intentie dat mijn vrouw een baan zoek voor een aantal dagen (bv 3) (en ook vindt). ik neem aan dat dat ongeveer 1.500 NAG per maand zal opbrengen. In dat geval is dus kinderopvang noodzakelijk.

Ik heb uit bronnen begrepen dat de kosten voor elektriciteit nogal hoog zijn en dat de boodschappen in de supermarkt wat hoger zijn dan die in Nederland.

Zijn er mensen die kort hun (algemene) mening over kosten van levensonderhoud op Bonaire zouden willen geven? Is een totaal inkomen van 7.500 NAG genoeg om met een gezin van 3 een normaal leventje te kunnen leiden?
Andere tips en/of aandachtspunten zijn natuurlijk ook van harte welkom.
Alvast bedankt voor de reactie(s).

Met vriendelijke groet, herrieman
herrieman
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 18 nov 2008, 12:35

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor lovelybonaire » 18 nov 2008, 14:08

Zo te zien zal je het er niet slecht vanaf brengen.
Het gemiddelde inkomen per persoon is hier op Bonaire tussen de 1200 en 1500 Naf per maand.
Inderdaad water en electra is hier erg duur dus wordt het oppassen met airco's en dergelijke.
Wat betreft de kosten van het levensonderhoud dat ligt natuurlijk aan jezelf.
Ga je veel uit eten of kook je zelf.
In ieder geval succesmet de voorbereidingen.
lovelybonaire
Geïnteresseerd
Geïnteresseerd
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 01 aug 2008, 20:52

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor herrieman » 18 nov 2008, 15:40

Beste lovely,

Bedank voor je reactie. Uit deze maak ik min of meer op dat het voor Bonairiaanse begrippen een goed salaris is.
Ik neem aan dat we vooral zelf zullen koken. De peuter is nu nog 's-avonds dermate uitgeput dat die om 19.30 in bed ligt.
Uit eten zal nu en dan plaatsvinden.
Voor wat betreft elektra neem ik aan dat die kosten wat zullen dalen zodra het nieuwe windpark in functie is.

Groet, herrieman
herrieman
 
Berichten: 2
Geregistreerd: 18 nov 2008, 12:35

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor Luuk » 20 nov 2008, 20:38

Hai Herrieman,
Niet echt een naam voor iemand die op Bonaire wil gaan wonen maar ok :-)

Op dit forum heeft Thomas al een keer de hieronder geplaatste info gezet. Het salaris wat je noemt niet alleen een relijk salaris, maar gewoon voor Bonairiaanse begrippen een topsalaris.
Succes in ieder geval.

Info voor toekomstige bewoners
Hier volgt wat algemene informatie.

http://www.banboneirubek.com/

Belasting http://www.belastingdienst.nl/variabel/ ... P550_51653

Bankrekening openen Voor het openen van een bankrekening hebben we gekozen voor de MCB (Maduro en Curiels Bank. Je hebt ook nog de RBTT. Beiden bieden goede mogelijkheden tot internet bankieren aan.

Meubels zijn in NL goedkoper en de keus is groter. Neem meubels met zo min mogelijk metaal omdat alles zeer snel roest. Dus veel hout en/of kunststof. Er is wel redelijk wat keus op Bonaire, maar soms wel wat prijzig. Als onderdeel van de inboedel mag je 1 auto vrij van invoerrechten meenemen, hij moet wel een jaar op je naam staan in NL. Als je je inboedel goedkoop wil laten overkomen kan je contact opnemen met Henri. Hij zit in Rijssenhout vlakbij Schiphol. Zijn e-mailadres is: vierkant@quicknet.nl. Succes in elk geval. Elke beetje moderne computer kan 110 en 220 v. aan. TV meenemen heeft alleen zin als 't 'n multisystem is (dus PAL en NTSC aankan) en 110/60 aankan (of 220/60 als je 'n huis hebt met 220). Hetzelfde geldt voor de dvd-speler. Als je een gewone PAL-tv en dvd-speler meeneemt die 110/60 aankan, kun je die gebruiken om je Nederlandse filmpjes op te bekijken, verder nergens voor. Veel laptops switchen automatisch naar 110V.

Je kunt bij de bouw van je woning een aantal 220V-aansluitingen installeren. Dat gebeurt ook voor de airco's. Met name apparaten die toeren maken zijn gevoelig voor de 60Hz. Ze werken wel, maar maken 20% meer toeren en slijten dus veel sneller of worden sneller warm. Als je een koelkast koopt moet je op de klimaatklasse letten je moet voor de tropen minimaal klimaatklasse T(18 tot 38°) of zelfs ST (18° tot 43°)hebben. In NL wordt door een aantal bedrijven (o.a. Bosch, Samsung, Bauknecht) afgeraden dit soort zaken mee te nemen.

Voor ziektekosten is er in NL een buitenlandverzekering bij Univé, is wel wat duurder maar dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent. Je hebt ook nog een Antilliaanse zorgverzekering http://www.bzv.an/

Diverse voorbeelden van kosten (1 Antilliaanse gulden is ongeveer 42 eurocent)

Wegenbelasting bedraagt 175/350 per half jaar/jaar voor benzine, 750/1500 voor diesel plus kosten platen en stickers (beetje). Voor elk halfjaar moet je een ander kleurtje stickers plakken.

Internet - Naf. 100,- p.m. (300 Kb/s kabelverbinding)

Kabeltelevisie - Naf. 65,- p.m.

Digicell 120 minuten bundel - Naf. 50,- p.m. + "buiten contract belgedrag" naar buitenland

Gas - Naf. 65,- per grote tank (ruim twee maanden, dagelijks gebruik)

Selibon = vuilcontainer ophalen: 25 gulden per maand.

WEB (water en Energie) - Naf. 300,- p.m.

Water: 15 gulden voor de eerste 3 kuub water (of je het gebruikt of niet)

Electra: ze vragen wel 5 gulden, voor de postzegels als je die maand niks gebruikt heb; 1 KWH = 0.46 cent )

Tuinplanten doen 't prima op septic-tankwater (gratis mest) of op water van de wasmachine (gratis kunstmest) i.p.v. op leidingwater.

In de Nederlandse Antillen worden de notariële tarieven voor de meest voorkomende akten vastgesteld door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. De laatste keer dat de tarieven zijn vastgesteld was op 31 oktober 1984. Er zijn vaste tarieven, waarbij afwijking naar beneden of naar boven niet mogelijk is. Deze tarieven gelden voor hypotheekakten en voor overdrachten van onroerende zaken en veilingen. Alle notariële tarieven zijn onderhevig aan 5% Omzetbelasting. Op iedere akte en op iedere aanhechting moeten zegels worden geplakt en wel f. 5,= per A-4. Die zegels zijn niet onderhevig aan Omzetbelasting. Overdracht van onroerende zaken en hypotheken Bij overdrachten van onroerend goed is 4% overdrachtsbelasting verschuldigd over (in principe) de koopsom. Hypotheekakte en akten voor overdracht van onroerende zaken moeten worden ingeschreven bij het kadaster. Daarover zijn inschrijvingskosten verschuldigd. Ook moet de notaris inzage nemen bij het kadaster om bepaalde zaken te controleren. Het kadaster brengt daarvoor ook kosten in rekening. De zegels en kadasterkosten bedragen per akte van levering gemiddeld Naf. 910,=. De notaris is verantwoordelijk voor de afdracht van de overdrachtsbelasting en schuldbriefzegel. Voorbeeld: Aankoop huis voor Naf. 250.000,= Overdrachtsbelasting 4% Naf. 10.000,00 Kadasterkosten en zegels Naf. 910,00 Notarieel honorarium Naf. 1.975,00 Omzetbelasting Naf. 98,78 Totale overdrachtskosten Naf. 12.984,28

Formulieren in Nederland regelen. Zie ook http://www.antillenhuis.nl

Alles over het aanvragen van een verblijfs- of stagevergunning vind U op de website http://www.antillenhuis.nl Klik op 'digitaal loket' en vervolgens op wonen/werken. Op de website wordt U verder verwezen. De aanvraag kan op de desbetreffende eiland, waar U gaat wonen/werken, worden ingediend. Alle gegevens en details vind U op de website. Tenslotte kunt U voor verdere vragen ook op de website klikken op 'faq'. Daar krijgt U antwoorden op de meest gestelde vragen.

Er moeten veel papieren geregeld worden, maar het is belangrijk hiervoor de tijd te nemen want ook in Nederland gaat lang niet alles even snel. Oplettertje is dat sommige papieren niet ouder dan een maand mogen zijn bij aanvraag van registratie in Bonaire.

Het volgende is nodig:

- Geboorteakte uit gemeente plaats van geboorte (max. 1 maand oud)

- Uitreksel persoonsregister uit gemeente laatste woonplaats

- Doktersverklaring (geen enkele dokter in Nl weet wat hiermee bedoeld wordt). Een briefje met een verklaring van de staat van gezondheid is voldoende. (max. 1 maand oud)

- Bloed prikken en HIV-test vormt geen onderdeel van de aanvraag voor een verblijfsvergunning.

Huwelijksakte indien getrouwd

- Verklaring goed gedrag van justitie (duurt ongeveer 4 weken, max. 1 maand oud)

- Uitschrijving uit de gemeente laatste woonplaats (kan pas maximaal 5 dagen voor vertrek)

- Pasfoto’s (minstens 4) Zorg voor ongeveer 3-5 kopieën van alle bovenstaande zaken

Stappen in Bonaire. Zoek z.s.m. een baan en zorg voor een arbeidscontract of een werkgevers verklaring. Hij is volgens mij niet officieel nodig, maar wordt soms wel gevraagd. En je registratie kan zomaar stilstaan als je iets wat gevraagd wordt niet hebt.

- Naar immigratie gaan en vragen om een aanvraagformulier voor registratie.

- Naar Gezaghebberkantoor gaan om registratie te verzoeken, hier op kantoor moeten alle formulieren uit Nederland worden overlegd. Er wordt een formulier meegegeven voor immigratie. Je moet ook een postadres in Bonaire opgeven.

- Naar immigratie gaan met formulier van Gezaghebberkantoor. Hier wordt dit in het systeem verwerkt. Je moet ook een postadres in Bonaire opgeven. Na een tijdje moet de tijdelijke inschrijving thuisgestuurd worden. De ervaring leert dat je na 4 weken beter naar immigratie terug kunt gaan en vragen waar de tijdelijke inschrijving blijft. Hij wordt dan meestal ter plekke gemaakt voor je. Met dit formulier kun je de echte inschrijving aanvragen bij Bevolking. LET OP: Deze tijdelijke inschrijving betekent nog niet dat je rechten hebt op Bonaire.

- Met tijdelijke inschrijving naar Bevolking gaan, neem hierbij het volgende weer mee

- Huwelijksakte indien getrouwd - Paspoort - Pasfoto

- Uitschrijving uit gemeente woonplaats in Nederland Nu wordt de inschrijving definitief gemaakt. Deze handeling kost Nafl 3,50. Na ongeveer twee a drie dagen kan het bewijs van inschrijving gehaald worden bij Bevolking. Hierbij moet het paspoort weer getoond worden.

- Met het formulier van immigratie voor bevolking (de tijdelijke inschrijving) en het paspoort weer naar immigratie gaan om de toelating van rechtswege aan te vragen. Ook moet hierbij een pasfoto meegenomen worden. Op alle genoemde locaties wordt (onder andere) Nederlands gesproken.

Sedula Het sedula is een soort verblijfskaart (zoals een paspoort, maar dan alleen voor op Bonaire en/of de Antillen) Om deze te kopen moet het volgende gedaan worden:

- Naar immigratie gaan met de toelating van rechtswege en het bewijs van inschrijving en een sedula aanvragen. Zij regelen de procedure en je koopt hem uiteindelijk bij Bevolking.
Luuk
VIP Bezoeker
VIP Bezoeker
 
Berichten: 435
Geregistreerd: 13 apr 2006, 13:51

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor Thomas » 20 nov 2008, 21:25

Dank je wel Luuk :D

Ik weet alleen niet zeker of alles nog wel update is. :?

en uuuuhhhh Hyves aan `t opschonen geweest :?:

Grtz
Thomas 8)
Avatar gebruiker
Thomas
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1881
Geregistreerd: 09 aug 2004, 11:20
Woonplaats: Tilburg

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor Luuk » 20 nov 2008, 22:17

Thomas,
Ja ere wie ere toekomt, je hebt daar veel tijd en energie ingestoken.
Ik denk wel dat het Herrieman nog een aardige indicatie zal geven, ik vind het nog steeds waardevolle info in ieder geval?
Hij kan het altijd nog oprenten met mas o menos 10% en de koers van de naf aanpassen, die is wel veranderd door de sterkere dollar nu.

Uhmmmmmmmmmmmmmmm enneee:
Mijn Hyves lopen schonen :?: Er is wel een keer wat mee gebeurd ja, maar ik zal even kijken hoe en wat.
groetje,
Luuk
Luuk
VIP Bezoeker
VIP Bezoeker
 
Berichten: 435
Geregistreerd: 13 apr 2006, 13:51

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor wouter » 20 nov 2008, 23:09

Dag Herrieman,

Zou je ons dan misschien ook willen verklappen wat voor werk je gaat doen op Bonaire? Ben nu wel erg nieuwsgierig geworden! :lol:

Groet, Wouter
wouter
VIP Bezoeker
VIP Bezoeker
 
Berichten: 309
Geregistreerd: 16 maart 2005, 22:53
Woonplaats: Landgraaf

Re: kosten levensonderhoud Bonaire

Berichtdoor tomcruzz » 24 mei 2017, 07:08

Persoonlijk vind ik dat je gewoon op Bonaire die wijken eens overdag en 's-avonds moet bezoeken. Dan krijg je ook een indruk van hoe en wat.จีคลับ
โกลเด้นสล็อต
tomcruzz
Geïnteresseerd
Geïnteresseerd
 
Berichten: 26
Geregistreerd: 20 apr 2017, 08:32


Keer terug naar Verhuizen naar Bonaire ...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron