Hai
Herrieman,
Niet echt een naam voor iemand die op Bonaire wil gaan wonen maar ok

Op dit forum heeft Thomas al een keer de hieronder geplaatste info gezet. Het salaris wat je noemt niet alleen een relijk salaris, maar gewoon voor Bonairiaanse begrippen een topsalaris.
Succes in ieder geval.
Info voor toekomstige bewoners
Hier volgt wat algemene informatie.
http://www.banboneirubek.com/ Belasting
http://www.belastingdienst.nl/variabel/ ... P550_51653
Bankrekening openen Voor het openen van een bankrekening hebben we gekozen voor de MCB (Maduro en Curiels Bank. Je hebt ook nog de RBTT. Beiden bieden goede mogelijkheden tot internet bankieren aan.
Meubels zijn in NL goedkoper en de keus is groter. Neem meubels met zo min mogelijk metaal omdat alles zeer snel roest. Dus veel hout en/of kunststof. Er is wel redelijk wat keus op Bonaire, maar soms wel wat prijzig. Als onderdeel van de inboedel mag je 1 auto vrij van invoerrechten meenemen, hij moet wel een jaar op je naam staan in NL. Als je je inboedel goedkoop wil laten overkomen kan je contact opnemen met Henri. Hij zit in Rijssenhout vlakbij Schiphol. Zijn e-mailadres is:
vierkant@quicknet.nl. Succes in elk geval. Elke beetje moderne computer kan 110 en 220 v. aan. TV meenemen heeft alleen zin als 't 'n multisystem is (dus PAL en NTSC aankan) en 110/60 aankan (of 220/60 als je 'n huis hebt met 220). Hetzelfde geldt voor de dvd-speler. Als je een gewone PAL-tv en dvd-speler meeneemt die 110/60 aankan, kun je die gebruiken om je Nederlandse filmpjes op te bekijken, verder nergens voor. Veel laptops switchen automatisch naar 110V.
Je kunt bij de bouw van je woning een aantal 220V-aansluitingen installeren. Dat gebeurt ook voor de airco's. Met name apparaten die toeren maken zijn gevoelig voor de 60Hz. Ze werken wel, maar maken 20% meer toeren en slijten dus veel sneller of worden sneller warm. Als je een koelkast koopt moet je op de klimaatklasse letten je moet voor de tropen minimaal klimaatklasse T(18 tot 38°) of zelfs ST (18° tot 43°)hebben. In NL wordt door een aantal bedrijven (o.a. Bosch, Samsung, Bauknecht) afgeraden dit soort zaken mee te nemen.
Voor ziektekosten is er in NL een buitenlandverzekering bij Univé, is wel wat duurder maar dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent. Je hebt ook nog een Antilliaanse zorgverzekering
http://www.bzv.an/ Diverse voorbeelden van kosten (1 Antilliaanse gulden is ongeveer 42 eurocent)
Wegenbelasting bedraagt 175/350 per half jaar/jaar voor benzine, 750/1500 voor diesel plus kosten platen en stickers (beetje). Voor elk halfjaar moet je een ander kleurtje stickers plakken.
Internet - Naf. 100,- p.m. (300 Kb/s kabelverbinding)
Kabeltelevisie - Naf. 65,- p.m.
Digicell 120 minuten bundel - Naf. 50,- p.m. + "buiten contract belgedrag" naar buitenland
Gas - Naf. 65,- per grote tank (ruim twee maanden, dagelijks gebruik)
Selibon = vuilcontainer ophalen: 25 gulden per maand.
WEB (water en Energie) - Naf. 300,- p.m.
Water: 15 gulden voor de eerste 3 kuub water (of je het gebruikt of niet)
Electra: ze vragen wel 5 gulden, voor de postzegels als je die maand niks gebruikt heb; 1 KWH = 0.46 cent )
Tuinplanten doen 't prima op septic-tankwater (gratis mest) of op water van de wasmachine (gratis kunstmest) i.p.v. op leidingwater.
In de Nederlandse Antillen worden de notariële tarieven voor de meest voorkomende akten vastgesteld door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. De laatste keer dat de tarieven zijn vastgesteld was op 31 oktober 1984. Er zijn vaste tarieven, waarbij afwijking naar beneden of naar boven niet mogelijk is. Deze tarieven gelden voor hypotheekakten en voor overdrachten van onroerende zaken en veilingen. Alle notariële tarieven zijn onderhevig aan 5% Omzetbelasting. Op iedere akte en op iedere aanhechting moeten zegels worden geplakt en wel f. 5,= per A-4. Die zegels zijn niet onderhevig aan Omzetbelasting. Overdracht van onroerende zaken en hypotheken Bij overdrachten van onroerend goed is 4% overdrachtsbelasting verschuldigd over (in principe) de koopsom. Hypotheekakte en akten voor overdracht van onroerende zaken moeten worden ingeschreven bij het kadaster. Daarover zijn inschrijvingskosten verschuldigd. Ook moet de notaris inzage nemen bij het kadaster om bepaalde zaken te controleren. Het kadaster brengt daarvoor ook kosten in rekening. De zegels en kadasterkosten bedragen per akte van levering gemiddeld Naf. 910,=. De notaris is verantwoordelijk voor de afdracht van de overdrachtsbelasting en schuldbriefzegel. Voorbeeld: Aankoop huis voor Naf. 250.000,= Overdrachtsbelasting 4% Naf. 10.000,00 Kadasterkosten en zegels Naf. 910,00 Notarieel honorarium Naf. 1.975,00 Omzetbelasting Naf. 98,78 Totale overdrachtskosten Naf. 12.984,28
Formulieren in Nederland regelen. Zie ook
http://www.antillenhuis.nl Alles over het aanvragen van een verblijfs- of stagevergunning vind U op de website
http://www.antillenhuis.nl Klik op 'digitaal loket' en vervolgens op wonen/werken. Op de website wordt U verder verwezen. De aanvraag kan op de desbetreffende eiland, waar U gaat wonen/werken, worden ingediend. Alle gegevens en details vind U op de website. Tenslotte kunt U voor verdere vragen ook op de website klikken op 'faq'. Daar krijgt U antwoorden op de meest gestelde vragen.
Er moeten veel papieren geregeld worden, maar het is belangrijk hiervoor de tijd te nemen want ook in Nederland gaat lang niet alles even snel. Oplettertje is dat sommige papieren niet ouder dan een maand mogen zijn bij aanvraag van registratie in Bonaire.
Het volgende is nodig:
- Geboorteakte uit gemeente plaats van geboorte (max. 1 maand oud)
- Uitreksel persoonsregister uit gemeente laatste woonplaats
- Doktersverklaring (geen enkele dokter in Nl weet wat hiermee bedoeld wordt). Een briefje met een verklaring van de staat van gezondheid is voldoende. (max. 1 maand oud)
- Bloed prikken en HIV-test vormt geen onderdeel van de aanvraag voor een verblijfsvergunning.
Huwelijksakte indien getrouwd
- Verklaring goed gedrag van justitie (duurt ongeveer 4 weken, max. 1 maand oud)
- Uitschrijving uit de gemeente laatste woonplaats (kan pas maximaal 5 dagen voor vertrek)
- Pasfoto’s (minstens 4) Zorg voor ongeveer 3-5 kopieën van alle bovenstaande zaken
Stappen in Bonaire. Zoek z.s.m. een baan en zorg voor een arbeidscontract of een werkgevers verklaring. Hij is volgens mij niet officieel nodig, maar wordt soms wel gevraagd. En je registratie kan zomaar stilstaan als je iets wat gevraagd wordt niet hebt.
- Naar immigratie gaan en vragen om een aanvraagformulier voor registratie.
- Naar Gezaghebberkantoor gaan om registratie te verzoeken, hier op kantoor moeten alle formulieren uit Nederland worden overlegd. Er wordt een formulier meegegeven voor immigratie. Je moet ook een postadres in Bonaire opgeven.
- Naar immigratie gaan met formulier van Gezaghebberkantoor. Hier wordt dit in het systeem verwerkt. Je moet ook een postadres in Bonaire opgeven. Na een tijdje moet de tijdelijke inschrijving thuisgestuurd worden. De ervaring leert dat je na 4 weken beter naar immigratie terug kunt gaan en vragen waar de tijdelijke inschrijving blijft. Hij wordt dan meestal ter plekke gemaakt voor je. Met dit formulier kun je de echte inschrijving aanvragen bij Bevolking. LET OP: Deze tijdelijke inschrijving betekent nog niet dat je rechten hebt op Bonaire.
- Met tijdelijke inschrijving naar Bevolking gaan, neem hierbij het volgende weer mee
- Huwelijksakte indien getrouwd - Paspoort - Pasfoto
- Uitschrijving uit gemeente woonplaats in Nederland Nu wordt de inschrijving definitief gemaakt. Deze handeling kost Nafl 3,50. Na ongeveer twee a drie dagen kan het bewijs van inschrijving gehaald worden bij Bevolking. Hierbij moet het paspoort weer getoond worden.
- Met het formulier van immigratie voor bevolking (de tijdelijke inschrijving) en het paspoort weer naar immigratie gaan om de toelating van rechtswege aan te vragen. Ook moet hierbij een pasfoto meegenomen worden. Op alle genoemde locaties wordt (onder andere) Nederlands gesproken.
Sedula Het sedula is een soort verblijfskaart (zoals een paspoort, maar dan alleen voor op Bonaire en/of de Antillen) Om deze te kopen moet het volgende gedaan worden:
- Naar immigratie gaan met de toelating van rechtswege en het bewijs van inschrijving en een sedula aanvragen. Zij regelen de procedure en je koopt hem uiteindelijk bij Bevolking.